Essentiële lessen van gevestigde kunstenaar Berend Strik voor elke creatief

Berend Strik (Nijmegen,1960) bewerkt beelden met naald en draad. Berend verwerkt stukken stof, gaas en fluweel tot onderdeel van zijn foto’s.

Wanneer wist je dat je kunst wilde doen en waarom?

Zo rond mijn dertiende kwam ik in aanraking met mijn tekendocent op de middelbare school in de brugklas van Jack De Rode. Hij liep met de eerste tekening die ik maakte trots door de klas en liet aan de andere leerlingen zien hoe bijzonder hij de tekening vond. Dit maakt bij mij van alles los en wakker. Ik wist vanaf dat moment zoiets gaat het worden. Kunstenaar wordt je niet, dat ben je. Je valt dan ook ergens in de 3 gradaties van kunstenaarschap: slecht, middelmatig of goed. Hier moet je mee leren leven, je kunt met een oprechte intentie creëren maar dat is absoluut geen garantie dat het goed (of zelfs middelmatig) is.

Vito Acconci (links) met Berend Strik (rechts)
Welk werk van jezelf vind je het meest inspirerend en waarom?

Ik heb geen voorkeur. Bij elk werk is een bepaalde voorkeur en of leer moment.

Met welke kunstenaar uit het verleden zou jij een gesprek willen voeren en wat zou je willen leren van dat gesprek?

Michelangelo. Michelangelo was een persoon die met zijn bovennatuurlijke prestaties de wereld mooier heeft achtergelaten.

Een voorbeeld daarvan was dat hij veel tijd met mannen doorbracht, en hier vervolgens tekeningen voor maakte met referenties naar hun fysieke samenzijn. Deze tekeningen waren briljant in elkaar gezet en de verwijzingen waren opgezet in een abstracte taal die alleen begrepen werd door degene voor wie de tekening gemaakt was. Kortom, er is geen specifieke les die ik zou willen leren, maar ik zou graag met hem in gesprek willen gaan.

Wat zou jij een beginnend kunstenaar aanraden als bezig zijn om meer naamsbekendheid voor zichzelf te creëren?

Een zo’n groot mogelijke focus op het werk. Eenmaal als jonge kunstenaar een goed werk gemaakt. Gaat de rest vanzelf. De middelbare leeftijd en gevorderde leeftijd als kunstenaar zijn veel lastiger ook omdat de Nederlandse kunstscene zich vooral richt op jong en veelbelovend.

Ieder mens houdt van jong en veelbelovend. Dat is fris, vernieuwend en geeft nieuwe energie.

The Needles with ‘Deciphering the Artist’s Mind’
Hoe ben jij in aanmerking gekomen voor groep shows en solo exposities?

Via bevriende kunstenaars een groep te organiseren en de eerste shows zelf te organiseren. Tegen de gevestigde orde een nieuwe orde creëren

Je exposeert in verschillende musea en meerdere galeries werken met jou samen, hoe is je eerste samenwerking tot stand gekomen?

Door zelf momentum te organiseren van een groepsshow van gelijkgestemden. Dan ontstaat vanzelf een nieuwe hype en komt iedereen vanzelf kijken.

Wat doe je wanneer je geen inspiratie hebt?

Inspiratie laten ontstaan hoort bij het kunstenaarschap. Opgeven is geen optie, soms duurt het langer om inspiratie te creëren dan je zou willen, maar je moet wel. Ik maak dagelijks tekeningen, soms heb ik daar geen zin in maar zodra ik begin begint er toch iets te stromen. Het mooie is, vaak kun je ook wat met het ‘geen inspiratie hebben’ doen. Confronteer jezelf met deze leegte, durf het onder ogen te komen. Wat doet dit met je? Kan je hier iets mee?

Wat zou je altijd willen vermijden in de kunstscene?

Domme mensen. ‘Dom’ is een algemene term maar hier bedoel ik mensen mee die zich vastklampen aan regels, naïef, egocentrisch of laks zijn. Kunst is een vorm van boven het zelf uitstijgen. kunst is er om de wereld mooier te maken en dit hoort gedaan te worden vanuit een pure intentie.

Als je terugkijkt naar je kunst carrière, wat zou je anders willen doen?
  • Meer strategie willen toepassen.
  • Groot denken
  • Ver vooruit denken
  • Nergens bang voor zijn

Wil je meer zien van Berend Strik?

Bij Galerie Fons Welters en Jack Tilton Gallery is meer werk te zien, het boek van Berend Strik is hier te koop.

2 Replies on Essentiële lessen van gevestigde kunstenaar Berend Strik voor elke creatief

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Quick Shop