‘Kunst is niet hetzelfde als kunst’. – Juri Lobunko aka Tighttoon

Waar komt jouw naam ‘tighttoon’ vandaan?

Dus eigenlijk is Tighttoon gewoon mijn bijnaam op Instagram. Mijn pseudoniem Toon is geïnspireerd door een oud collega. Hij was een muzikant en speelde in een band genaamd ‘creampies’. Beetje obsceen, ik weet het. Op een middag in de pauze zaten we buiten te kletsen en kwamen we op de een of andere manier op het onderwerp pseudoniemen. Hij zei dat hij de naam van zijn band wilde veranderen omdat zijn naam hem niet meer beviel. Het moet iets simpels en eentonigs zijn, want dat verveelt niet op langere termijn. Sterke woorden of uitdrukkingen verliezen meestal hun charme in tegenstelling tot eenvoudige, zoals ‘Pacpac’, zei hij. Noteer het snel en je associeert het tot nu toe met niets behalve misschien Pacman. Ik heb veel geprobeerd, maar ben er nooit bij gebleven. Ongeveer een jaar later ging ik met een vriend op pad om te schilderen. Terwijl ik in de trein zat, maakte ik wat krabbels voor een pseudo. Ik herinnerde me de theorie van mijn collega en schreef wat woordcombinaties op. Na een tijdje kreeg ik ‘Toon’ uit ‘Cartoon’. Gewoon proberen en het hardop uitspreken in mijn hoofd. Ik schilderde het dezelfde dag en het beviel me.

ALKOTÓ-Tighttoon-2
Wat was je grootste les?

Kunst is niet hetzelfde als kunst. Wat ik hiermee bedoel is dat het begrip van kunst zich ontwikkelt. Wat ik vroeger als kunst zag, zie ik nu als decoratie. In die tijd schilderde ik stripfiguren op canvas en maakte ze een beetje meer urban om geld te verdienen. Geen inspiratie, geen fantasie, gewoon een ‘baan’. Mijn concept van kunst ging om geld verdienen. Na verloop van tijd veranderde dit. Tegenwoordig kijk ik anders naar kunst, kunst is veel meer dan alleen een business. Het is meer een portaal geworden om aan de ‘echte wereld’ te ontsnappen.

Wat is jouw definitie van kunst?

Kunst is niet materialistisch of idealistisch. Dit moet niet worden verward met een kunstwerk dat voortkomt uit kunst. Het is, zoals ik al zei: “Meer een staat om aan de ‘echte wereld’ te ontsnappen en je aandacht op één ding te richten”. Deze aandacht of aandacht voor dat ‘ding’ (kan van alles zijn), is kunst. Om het met de woorden van een van mijn favoriete artiesten te zeggen. “Kunst gaat niet over zichzelf, maar over de aandacht die we eraan besteden” – Marcel Duchamp

Wanneer en waarom ben je begonnen met het maken van kunst?

Op de basisschool ben ik begonnen met tekenen. Anime, cartoons en dat soort dingen. Later ben ik begonnen met graffiti. Maar toen was ik niet actief. Het was meer een hobby. Na mijn stage heb ik besloten om mijn afstudeerstage in te halen. Zonder een plan van aanpak na de middelbare school volgde ik verschillende cursussen. Kunst was daar een onderdeel van. Na korte tijd kwam het thema street art en graffiti ter sprake en voelde ik me geïnspireerd. Ik heb me nog nooit verdiept in street art, alleen naar graffiti. Ik voelde me geïnspireerd om kunst te maken en ik ging eindelijk iets doen dat als een verrijking voelde.

Wat wil je bereiken met je werk?

Onafhankelijkheid en rust.

ALKOTÓ-Tighttoon-3
Hoe ziet jouw utopie eruit?

Zorgeloos, samen met mijn gezin in een huis met een tuin op het dak en atelier in de kelder.

Wat inspireert jou?

Ik heb geen specifieke inspiratiebron. Ik vind alles inspirerend, alleen niet tegelijk. Ik zou willen zeggen dat toevallige gebeurtenissen of situaties me inspireren tot een idee of beter gezegd, het idee in mijn geest creëren. Gebroken glas met ingelegde kersen doet me denken aan de breking van de glazuurachtige vloeistof. Werken van andere kunstenaars die mij de vele mogelijkheden laten zien. Of gewoon een goed nummer dat mijn gedachten vrij maakt.

Hoe kunnen we jouw kunst kopen?

Via Instagram @tight_toon of via de website collectoon.com

ALKOTÓ-Tighttoon-4

Terug naar shop


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Quick Shop