Trilplaten en keramiek, hoe maakt Rinke hier kunst van?

Waarom zou je dit artikel lezen?

  • Je leert over een kunstvorm die nog niet heel bekend is als kunst.
  • Je leert Rinke kennen, haar werk en hoe zij kunst maakt.
  • Je doet inzichten op in het creatieve proces van Rinke.
  • Je leest over hoe Rinke haar passie heeft gevonden. Ben jij ook op zoek? Lees verder!
Wie ben jij?

Rinke Joosten, eigenaresse van Studio Rinke.

ALKOTÓ-Studio-Rinke
Rinke van Studio Rinke
Wat doe jij?

Ik ben keramiste en designer. Vanuit mijn studio help ik externe kunstenaars en designers in het realiseren van hun concepten, met een specialisatie in keramiek. Daarnaast werk aan mijn eigen designs en heb ik een eigen lijn in keramische producten.

Wie is jouw inspiratiebron en waarom?

Er zijn veel mensen die me inspireren uit verschillende disciplines maar als ik iemand zou moeten kiezen is het Isabelle Andriessen.

Haar werk is ontzettend indrukwekkend en laat me inzien dat de scheidingslijn tussen kunst, design en scheikunde flinterdun is.

Wat was je eerste creatieve activiteit?

Als ik terugdenk aan mijn jeugd bouwde ik ontzettend graag hutten. Opgezet uit oude planken en pallets die ik dan door middel van schroeven en touw aan elkaar bond.

Wat heb je gedaan om er achter te komen dat je passie bij keramiek ligt?

Gek genoeg was het een erg ongeplande keuze. Ik wilde al mijn hele leven dierenarts(assistente) worden alleen tijdens een snuffelstage op de middelbare school ben ik er toen achter gekomen dat bloed en chirurgische ingrepen bij dieren niet voor mij is weggelegd.

Na dit inzicht heb ik een lijst gemaakt van alle mogelijkheden die me interessant leken en ben toen naar de open dagen gegaan van deze verschillende studies. Toen ik bij een studie terecht kwam waarbij je diverse ambachten kon leren, waaronder keramiek, leek me dit een ontzettend interessante studie. Na mijn eerste oriënterende jaar ben ik doorgegaan met keramiek. Keramiek is een prachtig materiaal wat soms erg moeilijk te doorgronden is. Doordat er veel uitdaging bij komt kijken is het een geweldig materiaal om mee te werken, vooral omdat het een materiaal is dat al eeuwen lang onderdeel is van ons leven.

Wat aan keramiek zorgt ervoor dat jij vol energie blijft creëren?

Keramiek is een materiaal waarin je jezelf keer op keer in kunt verliezen. Ik leer nog iedere dag zoveel bij doordat het werken met keramiek verschillende facetten heeft; het stoken, gieten, mallen maken enz.

ALKOTÓ-Studio-Rinke
Gietmallen
Wat maakt jouw creaties zo uniek?

Het werken met verrassende materiaalcombinaties en het bedenken van interventies bij bestaande productietechnieken is iets wat terug te zien is in mijn werk. Ik houd van het onverwachte, processen die niet zo snel met elkaar gelinkt worden.

(Voorbeeld hiervan is Visual Vibration)

Over Visual Vibration:

Het hele project wordt gedreven door de centrale vraag; Hoe kan ik met mijn ontwerp een verbinding maken tussen massaproductie en vakmanschap? Visual Vibration slaat een brug tussen vakmanschap en massaproductie. Elk stuk is uniek omdat ik één mal voor alle verschillende ontwerpen heb gebruikt en een nieuwe manier heb ontdekt om keramiek te produceren. De techniek die ik hiervoor gebruik is een trilplaat die het kunstwerk gedeeltelijk ‘in elkaar laat zakken’ door de vibraties. Hierdoor ontstaan er prachtige vloeiende lijnen die de verschillende hertz frequenties volgen.

  • ALKOTÓ-Studio-Rinke
  • ALKOTÓ-Studio-Rinke
Kun je kort uitleggen hoe het proces eruit ziet achter jouw ‘eindproduct?’

Waar ik ook ga, ik neem altijd mijn dummy met me mee. Dit boek zit vol met ideeën, vlugge schetsen en vragen die ik mezelf stel als ik bezig ben met mijn creatieve processen in het dagelijkse leven maar ook als ik iets tegenkom wat ik interessant vind. Mijn dummy helpt me altijd om mijn gedachten te visualiseren om er zo wellicht later op terug te vallen.

Als ik eenmaal een project of idee heb begin ik altijd met schetsen, mindmaps maken en mock-ups creëren.

Daarna volgt het maken van prototypes en steeds nieuwere varianten ontwikkelen om zo tot een eindproduct te komen. In mijn dummy houd ik dan ook alles bij met aantekeningen, bevindingen en procesfoto’s.

ALKOTÓ-Studio-Rinke
Inzicht in de dummy van Rinke
Wie is jouw perfecte klant?

Iemand die me ziet zoals ik ben, nieuwsgierig en onderzoekend naar nieuwe mogelijkheden binnen mijn beroepsveld. Iemand die dicht bij zichzelf staat en wordt geraakt door wat een designer zoals ik creëer.

Wat voor leven hebben zij?

Het zijn wellicht personen die open staan voor nieuwe mogelijkheden binnen de designwereld. Mensen die gefascineerd zijn door designers of kunstenaars die hun op een andere manier leren kijken naar alles om zich heen.

In welke omgeving komen jouw creaties het best tot hun recht?

In iemands huishouden, waar diegene denkt dat het het mooist tot zijn recht komt. Een plek waar een werk van mij thuis hoort, alsof het er altijd al heeft gestaan.

Wat doet jouw creatie met iemand die hem koopt?

Ik hoop dat mensen met veel bewondering naar mijn werk kunnen kijken, en dat het ze aanzet tot nieuwe creatieve dingen proberen. Dat mensen in zien dat er veel meer mogelijkheden zijn om iets te doen dan je in eerste instantie denkt.

Welke geleerde lessen implementeer je nog dagelijks in je creatieve leven?

Dat een materiaal zijn eigen weg heeft, wat het dus moeilijk maakt om het te sturen. Heb geduld en laat je verrassen door wat er allemaal mogelijk is. Je vindt altijd een manier om het te laten slagen.

Waar zijn jouw creaties te koop?

Je kunt mijn werk kopen via mijn website en via mijn instagram pagina. Momenteel werk ik veel in opdracht en als ik tijd heb aan mijn eigen lijn. Ik zou het ontzettend leuk vinden om mijn werk meer extern te gaan verkopen bij ondernemingen die aansluiten bij mijn visie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Quick Shop